maandag 7 december 2009

Soep van rode linzen

 
Linzen worden al sinds mengenheugenis geteeld en komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het oude Rome importeerde scheepsladingen vol uit Egypte en ze zijn eeuwenlang basisvoedsel geweest van de armen. Linzen zijn in verschillende kleuren te krijgen; groene, gele en rode. Linzen zijn voedzaam, calorierijk en bevatten eiwitten, koolhydraten, ijzer en vitamine B.
DE vleesvervanger bij uitstek dus !

Rode linzen zijn lekker in salades maar je kan er ook geweldig soep van maken.

Ingredienten (6 personen)

Rode linzen 500 gram
Water 2,5 liter
Olijfolie 2 eetlepels
Rode ui 2 (in ringen)
Gegrilde paprika 2 ( in stukken)
Gegrilde courgette 1 (in plakken)
Koriander 50 gram
Knoflook 3 tenen (geperst)
Komijnpoeder 1 eetlepel
Kaneel 1 eetlepel
Citroenzest van een halve citroen
Citroen 2 (in partjes gesneden)

Spoel de linzen af onder de kraan (in een bolzeef). Doe ze in een grote pan met water en zet op het vuur. Laat aan de kook brengen. Schuim af en laat 25 minuten op laag vuur doorgaren. Haal de helft van de linzen uit de pan. Pureer de overige linzen in het water met zout. Bak de uienringen in de olijfolie. Bak ze niet op hoog vuur maar laat ze langzaam zacht worden. Gril de stukken paprika en plakken courgette in een grilpan.
Doe linzen terug in de soep. Hak de koriander. Bewaar een paar blaadjes ter garnering.
Doe de gebakken uien, koriander, knoflook, komijn en kaneel in de pan en roer. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm nog een aantal minuten.

Garneer de soep met de gegrilde parpika en courgette, citroenzest en koriander. Serveer met de partjes citroen en lekker brood (zuurdesem).
Zorg ervoor dat iedereen de citroen uitknijpt boven de soep !
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten