zondag 20 december 2009

Paarse wortel




Wortelen waren vroeger niet oranje maar paars. Tot de middeleeuwen waren de wortelen vaak paars. De eerste meldingen over gele en paarse wortelen dateren van omstreeks de 10e eeuw en kwamen uit Afghanistan en Turkije. Vermoedelijk zijn ze in de 12e eeuw naar Europa gebracht door de Moren, die toen een deel van Spanje bezet hadden. Omstreeks 1300 wordt de aanwezigheid van de wortel ook gemeld uit Italie en in de loop van de 14e eeuw verschijnt hij in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dodonaeus beschreef in 1554 drie typen, een wilde, een gele en een rode peen. De "rode", d.w.z. paarse peen is nadien uit West Europa verdwenen; het type komt nog wel voor in aziƫ.
De oranje wortel zoals wij die nu kennen is waarschijnlijk geselecteerd uit het gele type, evenals het nog bestaande witte type. De eerste oranje wortels zijn waarschijnlijk ontstaan in Nederland; het eerste cultuurras was de zogeheten "Hoornse wortel"

Gelukkig duikt de paarse wortel weer steeds vaker op bij de betere groentenboer.
Deze soort is niet alleen zoeter dan zijn oranje broertje maar ziet er ook nog eens fantastisch uit.

RECEPT

Geroosterde paarse wortelen met dragon en gember


10 paarse wortelen, geschrapt en in de lengte doormidden gesneden
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel honing
2 takjes verse dragon blaadjes
2 eetlepels fijngehakte verse gember
snufje gekneusde zwarte peper
snufje grof zeezout

Maak een marinade van de sesamolie, honing, dragon en gember. Doe de wortelen in een schaal en giet de marinade erbij. Dek de schaal af en laat de wortelen 30 – 60 minuten marineren.

Verwarm de oven op 200 graden.

Doe de wortelen in een met olijfolie licht ingevette ovenschaal en plaats in de oven.
Na 3 – 4 minuten de groente keren en beetgaar roosteren. Op smaak brengen met peper en zout. Bestrooien met verse dragon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten